Home » Mindset is the Key

Mindset is the Key


VOORDAT je waar-dan-ook aan begint, moet je je mindset op orde hebben en een diep level van commitment hebben. Zonder commitment is namelijk wát je ook gaat doen: zonde van je tijd, geld en energie. Maar wat houdt commitment nou precies in?
Eigenlijk is er geen Nederlands woord voor te vinden. Als je het zou Googelen kom je op dingen als:


- Toewijding
- Inzet
- Verplichting
- Betrokkenheid
- Belofte
- Toezegging
- Garant staan voor
- Er werk van maken

 

Commitment voor mij, staat voor INTEGRITEIT: zeggen wat je gaat doen, en vervolgens ook daadwerkelijk DOEN wat je zegt.

  

Ongeacht omstandigheden. Commitment is voor mij méér dan motivatie. Motivatie is namelijk tijdelijk en komt altijd met vlagen… en verdwijnt net zo snel weer. Je kunt er niet van op aan. Iemand met commitment maakt nog steeds de juiste keuzes – ook als ze zich even niet zo gemotiveerd voelen, of er even geen lol of zin in hebben. Dát is het verschil.

 

Hoe doe je dat dan?


1) Word je bewust van je reptielenbrein


Je reptielenbrein, daar kan ik wel uren over schrijven en praten - en dat doe ik ook met mijn cliënten. Dit wil ik echter kort en bondig (voor zover dat
nog mogelijk is) houden, dus ik probeer het zo simpel mogelijk uit te leggen. Je reptielenbrein is een stukje brein: het is het oudste gedeelte van je hersenen en heeft maar één doel: OVERLEVENHet wil daarom altijd meer en meer van hetzelfde - het liefst dat al je dagen op elkaar lijken. Waarom? Nou, als je vandaag leefde en je doet morgen exact dezelfde dingen, dan zal je morgen ook wel (over)leven. Het reptielenbrein is verantwoordelijk voor alles wat je op de automatische piloot doet: zoals ademen, maar ook bijvoorbeeld automatisch wegspringen op het moment dat je vanuit je ooghoek een bus op je af ziet komen rijden. Het is dus een briljant systeem, waar we op zich dankbaar voor moeten zijn. Zonder, zouden we het eind van de dag waarschijnlijk niet eens halen. Maar en nu komt het: als al jouw dagen op elkaar lijken en jij alleen maar meer en meer van hetzelfde doet (dus alles wat bekend is en binnen je comfortzone ligt) dan zal je nooit veranderen. Óók niet in positieve zin. Je reptielenbrein maakt namelijk helemaal geen onderscheid tussen positief of negatief, blij of boos, gelukkig of ongelukkig... het ziet alleen 'leven' of 'dood'. Iedere keer dat jij dus iets probeert te doen wat nieuw of anders is vergeleken bij je huidige situatie (bijvoorbeeld gezond eten in plaats van pizza, of sporten in plaats van bankhangen) dan zal jouw reptielenbrein in opstand komen...en dat doet 'ie héél vernuftig.
Dit stemmetje in jouw hoofd (je reptielenbrein, dus) zal namelijk nooit zomaar zeggen "nee joh, gezond eten is slecht, niet doen" - want dan zal je het niet
geloven en niet luisteren. 'T zal eerder iets zeggen in de trant van: "Ah joh, dat gezonde eten kan morgen ook wel, want vandaag had je zooo'n lange dag - je verdient het wel om even lekker languit op de bank te gaan en een pizza te bestellen"

Komt dat je bekend voor?

Vast!!!

We hebben namelijk allemáál zo'n reptielenbrein en zoals ik al zei, is het erg vernuftig en zal het jou op allerlei manieren willen laten geloven dat je beter
gewoon zo door kunt gaan als dat je nu doet. Ook al weet jouw 'rationele' zelf wel: dit is niet wat ik wil. We blijven naar dat stemmetje in ons hoofd luisteren en blijven cirkeltjes draaien, waardoor we nooit simpelweg de acties uitvoeren die nodig zijn om in een rechte lijn bij ons doel te komen.


“Ach joh, dat ene koekje maakt niets uit”
“Je hebt de hele week al goed je best gedaan, veel sla gegeten, weinig gesnoept… een avondje relaxen met lekkere dingen heb je nu wel verdiend”
“Het regent en is super koud, beter ga je mórgen naar de sportschool en kruip je nu op de bank onder een dekentje - beetje Netflixen”
"Ik WIL echt wel sporten, maar ik geloof dat ik toch nog wel erg spierpijn hebvan de vorige keer... misschien toch beter even niet"


Enzovoort, enzovoort. De hele dag door, dag in dag uit... moeten we met dat stemmetje zien te dealen. Dus wat kan je daar nou tegen doen? Tja, je reptielenbrein 'uitzetten' is onmogelijk, dus dat zou ik je ook niet willen adviseren te proberen. Je hebt het bovendien nodig in situaties van nood, om snel en automatisch te kunnen schakelen en handelen. Word je er mega bewust van waarvoor die stem aanwezig is, namelijk puur om te OVERLEVEN – en negeer die stem vervolgens. Uiteraard niet in levensbedreigende situaties (want dat is het enige waar het reptielenbrein nuttig voor is) maar persoonlijk ervaar ik die niet zo vaak... en ik hoop jij ook niet ;)
Negeren, dus. Klinkt makkelijker dan het is, maar eigenlijk is het wel 'zo simpel'. Het is een kwestie van oefenen. Hoe vaker je dit doet, des te zachter dat saboterende stemmetje zal worden. Hoe vaker je doet wat het Reptielenbrein je opdraagt, hoe meer aanwezig de stem zal worden.. en je hele leven zal overnemen totdat je geen enkele droom meer achterna gaat – en voor eeuwig, veilig, in je comfortzone (en je huidige lijf en leven) zal blijven zitten.
Zo leeft eigenlijk het grootste gedeelte van de mensen, zelfs zonder dat ze het doorhebben.
En da's denk ik... toch niet helemaal wat je wilt. Jij wil meer. Jij wéét dat je meer kan. Maar je zult er een nieuwe inner stance voor moeten creëren.
Een wat?


2) Creëer een nieuwe, krachtige inner stance die wél werkt voor jou. 

Ieder mens heeft een inner stance - maar 99% van de mensen heeft een ONBEWUST gekozen inner stance. Een inner stance is, in het kort uitgelegd, de manier waarop je jezelf ziet & de manier waarop je jezelf presenteert aan de wereld. We hebben allemaal bepaalde overtuigingen over onszelf, die voortkomen uit gebeurtenissen en ervaringen uit het verleden. Of beter gezegd, de interpretaties die wij hebben gehangen áán die gebeurtenissen in het verleden. Die overtuigingen zijn vaak degenen die NIET voor ons werken en ons alleen maar in onze huidige situatie houden (daar waar no magic happens) zoals: 

“Ik ben nu eenmaal een emotie eter”
“Ik ben nu eenmaal een Bourgondiër”
“Ik ben nu eenmaal een moeilijke eter”
“Ik ben gewoon geen sportmens”
“Iedereen in mijn familie is nu eenmaal wat steviger”


... maar niets hiervan is de absolute waarheid. Je bent niet zo geboren, een "bourgondiër" zijn is niet iets wat letterlijk in je DNA zit.
Het is enkel en alleen dat wat wij over onszelf gecreëerd hebben en zélf in stand houden - door continu acties uit te voeren die passen bij die gecreëerde inner stance. Want als jij over jezelf de overtuiging hebt "ik ben nu eenmaal een bourgondiër", wat passen daar dan voor acties bij? Veel drinken en eten. En wat doet een roker? Die rookt. We doen, door te zeggen "ik ben nu eenmaal zo", net alsof we daar absoluut geen keus in hebben.... en dat is natuurlijk bullshit. Als ik jou nu namelijk zou vragen om een maand lang iedere dag te sporten en niet aan emotie-eten te doen, terwijl jij als overtuiging hebt “ik ben een emotie eter en ben geen sportmens”…... maar ik zou je er €100.000,-voor geven als het je lukte. Zou je dan nog steeds zeggen “ik WIL wel, maar dat kan ik niet, want ik ben nu eenmaal niet zo”?
Precies. Dat dacht ik ook niet. We hebben dus al-tijd een keus. En da's goed nieuws.
In het kort (want ik zou het kort houden): creëer een NIEUWE inner stance die wél werkt voor je en koppel daar acties aan.
Bijvoorbeeld inner stance: ik ben iemand die goed voor zijn/haar lijf zorgt. Acties die daarbij passen: gezond eten, sporten. Zal het in het begin "voelen" alsof je jezelf voor de gek probeert te houden? Ja, natuurlijk. Je reptielenbrein gaat overuren draaien. Maar hoe langer jij simpelweg de acties uitvoert die bij jouw nieuwe inner stance passen, ook terwijl ALLES in jou schreeuwt "dit past niet bij mij! zo ben ik niet!" hoe meer het wél bij jou zal gaan passen.
Remember: ook als het als 'onmogelijk' voelt om vol te houden en ook als je reptielenbrein de meest geniale redenen opgeeft waarom je er mee zou moeten
stoppen, KUN JE GEWOON DOORGAAN..en hoe langer je dit doet, hoe meer jouw nieuwe inner stance daadwerkelijk jouw nieuwe overtuiging over jezelf
gaat worden. Stop gewoon met stoppen. Ga door. De benodigde acties uitvoeren zal namelijk ALTIJD leiden tot resultaat.


3) Kom achter jouw waarom-factor.


Niemand doet zomaar iets. Niemand wil zomaar 10 kilo afvallen, of zomaar een strak lijf. Iedereen wil dit met een reden en die reden ligt vaak dieper dan
“omdat ik dat gewoon mooi vind”. Wat zou er fundamenteel veranderen op het moment dat jij besluit acties te ondernemen die passen bij je nieuwe inner stance? Wat zou het voor impact maken op je leven op het moment dat jij daadwerkelijk die 10 kilo kwijt bent en weer vol zelfvertrouwen in je bikini of speedo op het strand ligt? Of weer achter je kinderen aan kunt rennen zonder buiten adem te zijn? Of je weer durft uit te kleden voor je partner in de slaapkamer – zonder eerst het licht uit te doen? Wat zou het voor betekenis geven aan je leven als jij weet dat je het goede voorbeeld geeft aan je kinderen? Als je in plaats van 's avonds uitgeblust op de bank, gewoon fit en vol energie in de sportschool staat? Als je weer een mooi blouseje aandurft naar je werk, zonder je dood te schamen als je gaat zitten omdat de knoopjes dan open gaan staan en je buik over de rand van je broek heen komt? Als je je niet meer futloos en slap voelt, maar sterk en zelfverzekerd? ...en weer zin hebt om dingen te ondernemen? Het klinkt misschien niet als een wereldramp om een maatje meer te hebben, of vaak moe te zijn. Misschien zijn er zelfs wel mensen die tegen jou zeggen "ah joh, je bént toch helemaal niet dik?" of "je bent mooi zoals je bent!" of zelfs "het is normaal om vaak moe te zijn als je vrouw/moeder/zo druk/vul maar in.... bent", maar daar draait het helemaal niet om. Het gaat erom hoe JIJ je voelt in je lichaam. JIJ moet blij en gelukkig zijn als je in de spiegel kijkt. JIJ moet je fit en krachtig voelen...en als dat niet het geval is... dan drukt dat de hele dag op je. Bij alles wat je doet, groot of klein, heeft het iets van invloed op je leven en op je levensvreugde.
Dat is dood- en doodzonde. Je MOET eerst goed nadenken over - en weten wat het behalen van jouw einddoel voor jou en je leven zou doen.
Wat voor impact het op jouw leven zou maken...en op het leven van de mensen om je heen. Voor je relaties, je gezondheid, je fitheid, je geluk en je dagelijkse levensvreugde. Als de conclusie namelijk is: “het zou niet zoveel voor me doen”, dan zal je waarschijnlijk ook niet zoveel commitment willen geven om het daadwerkelijk te behalen. Dan zal je het geen prioriteit maken. 

 

Ik denk echter dat je inmiddels tot de conclusie bent gekomen, dat het wél heel veel voor je zou veranderen. Dat het tijd is om stappen te ondernemen, omdat jouw doel -fitter, gezonder, strakker- een absolute prioriteit zou moeten zijn.


KOM IN ACTIE
MAAK ER EEN PRIORITEIT VAN
GEEF 100% COMMITMENT
NEGEER DE STEM IN JE HOOFD

Maak een Gratis Website met JouwWeb