De zeven dieet-fouten: welke maak jij?

Fout 1: Te weinig eten of een crashdieet volgen

Het klinkt misschien vreemd maar als je langdurig te weinig eet, ziet jouw lichaam dat als hongersnood. Jouw lichaam zal dan van alles doen om te overleven. Het zal de stofwisseling (verbranding) in het lichaam op een lagere stand zetten, waardoor je lichaam ineens minder calorieën zal verbruiken dan voorheen. Ook zal je lichaam zijn spiermassa als energiebron gebruiken, terwijl je juist vetverbranding wilt. Je spiermassa neemt af en daardoor ook het energieverbruik van je lichaam, zodat jij dus minder energie (en calorieën) nodig hebt.

Voldoende eten en de juiste recepten kunnen dit voorkomen. Dus nooit meer honger tijdens je dieet kan dus echt! Wij leren je in dit programma hoe je met eiwitten kan zorgen voor een uitgebalanceerd dieet waardoor jij gezond en voor altijd kan afvallen. Eiwitten geven je een vol gevoel en zorgen dus voor minder verlies van je spiermassa tijdens het afvallen. Dit is cruciaal omdat de spieren juist grote energieverbruikers zijn in het lichaam. Dit is ook de reden waarom mannen vaak makkelijker afvallen dan vrouwen. Mannen hebben simpelweg een grotere spiermassa dan vrouwen.

Fout 2: Onbewust teveel calorieën binnenkrijgen

Zelfs als je heel goed oplet met het niet teveel eten van koolhydraten, kan het toch zijn dat je teveel calorieën binnenkrijgt, bijvoorbeeld door onderbewust te grote hoeveelheden te eten, door te kiezen voor te vette producten, of door (te) veel alcohol te drinken. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt, kom je aan in gewicht, ook al beperk je de koolhydraten! Het lijken open deuren maar toch blijkt keer op keer dat mensen onbewust de fout in gaan zonder dat ze daar erg in hebben. Het dagelijks bijhouden van een simpel eetdagboek helpt je om dit probleem gemakkelijk inzichtelijk te maken. Het lijkt misschien een open deur en waarschijnlijk wist je het ook al, maar het is bewezen dat als je een kleiner bord neemt met minder eten dat je net zo verzadigd bent als dat je een groter bord met meer eten neemt. Een simpele manier om minder koolhydraten binnen te krijgen.

De meeste vrouwen vallen goed af op een dieet van 1200-1600 calorieën en mannen tussen de 1700-2000 calorieën. Het calorieverbruik kan per persoon heel erg verschillen en is afhankelijk van leeftijd, geslacht, lengte, hoeveelheid spiermassa en vetmassa, gewicht, erfelijkheid en de hoeveelheid beweging. De gemiddelde energiebehoefte kan per persoon erg verschillen. Je energiebehoefte is een optelsom van je ruststofwisseling (energieverbruik van het lichaam in rust) en de energie die gebruikt wordt voor alle dagelijkse bezigheden en activiteiten. Het energieverbruik wordt o.a. beïnvloed door geslacht, leeftijd, hoeveelheid spiermassa, hoeveelheid lichaamsbeweging etc. Hier vindt je een berekening. Vul de gegevens in en je ziet vanzelf je energieverbruik per dag:

477,593 + (9,247 x KG) + (3,098 x CM) - (4,33 x JR) = kcal

  • KG = lichaamsgewicht
  • CM = lengte in centimeters
  • JR = leeftijd in jaren

Fout 3: In het weekend stiekem teveel eten of drinken

Vaak gaat het volhouden van je dieet door de week beter dan in het weekend. Gedurende de week ben je bijvoorbeeld aan het werk en heb je vaak meer regelmaat in je eet- en leefpatroon.

In het weekend is dit vaak anders. Er is dan minder regelmaat en misschien heb je wat vaker feestjes of etentjes, die er al gauw voor kunnen zorgen dat je veel extra calorieën binnenkrijgt.

Ook alcohol is een grote caloriebom! Als je je doordeweeks goed aan je dieet houdt maar je in het weekend teveel laat gaan, zal wat er gedurende de week aan gewicht is afgegaan, er in het weekend weer bijkomen.

We begrijpen dat het lastig is om je in het weekend te houden aan het dieet. Daarom hebben wij na lang testen een programma ontwikkeld waarin je geregeld uitzonderingen kan maken zonder weer aan te komen.

Fout 4: Te lang een streng dieet volgen

Je hebt misschien anders gehoord, maar te lang een streng dieet volgen is niet goed. Hierdoor wordt je lichaam zuiniger. Het is het beste om in etappes van 10 weken af te vallen. Afvallen gaat in het begin altijd snel omdat er ook veel vocht en (glycogeen)voorraden worden verloren. Na een tijdje gaat het steeds iets langzamer.

Veel beter is om geleidelijk af te vallen, omdat je dan veel beter op je streefgewicht blijft. Je lichaam zal zich gaan aanpassen, zodat jij nooit meer terug gaat naar je oude gewicht. Dit bereik jij het beste met gezonde recepten.

Fout 5: Te eentonig eten of te weinig variatie in het menu

Als je heel eenzijdig eet of te weinig varieert, kan je grote tekorten oplopen. Hierdoor functioneert je lichaam niet optimaal en zal ook het afvallen nooit lukken.

Mogen wij vragen uit hoeveel recepten kies jij nu dagelijks?

Grote kans dat het niet 210 verschillende recepten zijn (7 dagen keer 3 recepten keer 10 weken = 210 recepten).

Variatie is dus van cruciaal belang

Hieronder vind je een voorbeeld van een aantal producten zoals zij vermeld staan in onze variatielijst.

Broodbeleg (zoet)

  • Neem het liefst: Jam, honing, appelstroop, vruchtenhagel, anijshagel, sandwichspread
  • Kies soms: Chocoladehagelslag, chocoladevlokken, pindakaas Chocoladepasta, kokosbrood

Broodbeleg (hartig)

  • Neem het liefst: (smeer)kaas 20+, (smeer)kaas 30+, mozzarella, verse geitenkaas, achterham, rosbief, schouderham, kipfilet, runderrookvlees, magere rollade, fricandeau, filet americán, casselerrib, ossenworst, gekookt ei
  • Kies soms: (Smeer)kaas 40+, brie 50+, rauwe ham

Groenten en fruit

  • Neem het liefst: Verse groenten, groente uit diepvries, blik of pot zonder toevoegingen, alle soorten vers fruit
  • Kies soms: Groentepuree, tomatensap, groentesap, gedroogd fruit

Fout 6: Te snel opgeven

Waarschijnlijk herken je dit wel: mensen willen het liefst zoveel mogelijk resultaat in zo min mogelijk tijd. Logisch want kilo's verliezen doet in de regel "pijn" en je wil er zo snel mogelijk af zijn met het lichaam dat je altijd al wilde. Maar wat als je een eetpatroon aanleert waardoor je nog steeds lekker blijft eten, zonder hongergevoel en met hetzelfde resultaat! Dit willen wij jou leren met onze dieetboeken. Het is duizenden malen succesvol getest onder gebruikers van AfvallenMetNederland en heeft zich daarmee ruim bewezen.Laten we eerlijk zijn; afvallen (vet verliezen) kost nu eenmaal tijd! Iedereen die beweert dat ze jou binnen 6 tot 8 weken 15 kilo of meer kunnen laten afvallen heeft een dieet dat slecht voor je lichaam is, pijn doet omdat je te weinig eet en je in dezelfde tijd weer terug laat jo-jo'en naar je oude gewicht of zelfs meer. Vetverbranding kost tijd. Een kilo lichaamsvet bevat ongeveer 8.000 calorieën! Die verbruik je dus niet in 1 dag maar gemiddeld in 10-14 dagen. Wees realistisch en stel haalbare doelen voor jezelf. Vergeet niet dat je alleen blijvend gewichtsverlies kunt bereiken door een blijvende verandering in je eet- en leefpatroon. Hoe minder je gaat wegen hoe lager je energieverbruik wordt. Logisch: een muis verbruikt veel minder dan een olifant! Je lichaam zal zich steeds opnieuw moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. Soms probeert je lichaam, als het al een tijdje gewicht aan het verliezen is, het afvallen een beetje tegen te werken als overlevingsstrategie. Het is het beste om tijdens een fase dat je gewicht stabiliseert eerst een tijdje te proberen dat gewicht vast te houden en dan weer te starten met de volgende afvalfase. Het is een kwestie van zoeken naar de juiste balans!

 

Fout 7: Te weinig lichaamsbeweging

Als je steeds minder (intensief) gaat bewegen, verbruik je ook steeds minder. Heb je al een beweegprogramma, bijvoorbeeld een serie oefeningen die je doet? Pas dit dan minimaal om de 6 weken aan. Als je langdurig dezelfde hoeveelheid beweging hebt, raakt je lichaam eraan gewend; je uithoudingsvermogen wordt beter en het kost het lichaam minder energie om het vol te houden. Daarom is variatie in je beweegprogramma belangrijk. Door de intensiteit en de routine te veranderen en je oefeningen te veranderen/verzwaren, krijgt je lichaam weer nieuwe prikkels; het houdt het lichaam alert. Met maar een paar minuten per dag, de juist oefeningen doen, zal je direct resultaat zien. meerdere keren in de week korter maar intensief bewegen geeft meer resultaat dan 1 of 2 keer per week lang sporten/bewegen. Het ligt er ook aan welke oefeningen je doet. Krachtoefeningen zijn ontzettend goed voor je vetverbranding. Ze helpen namelijk mee met het opbouwen van je spiermassa. Spieren gebruiken energie en dus vet wanneer je stil zet. Het hebben van een iets grotere spiermassa zorgt er direct voor dat je meer afvalt ook als je tv aan het kijken bent.